Lyd og musik på film kan have en meget stor effekt. Lyd og musik kan skabe stemning og indlevelse.
Man skelner mellem reallyd, effektlyd og musik.
Reallyd er de lyde der hører til selve filmoptagelsen. Effektlyde sættes på for at understrege noget i handlingen – fx. et pistolskud.
Musik kan være en del af handlingen eller underlægningsmusik – fx. gysermusik til en uhyggelig scene.

Pas på med musik og lyd!
Egen komponeret musik må frit bruges, men derudover skal I have tilladelse til at anvende det meste musik. Det er ikke tilladt at bruge få sekunder af et ‘kendt’ musiknummer, med rettigheder. 
Men heldigvis er der mange muligheder for at bruge GRATIS musik, lyd og effekter fra nettet. Her er nogle gode tips og sites:

FreeSound – effektlyde – og guide findes her

Musik i klippeprogrammet

Flere og flere klippeprogrammer har en sektion med musik, der kan bruges. Det gælder fx WeVideo.

Ofte er udvalget dog begrænset, og du finder ikke det stykke musik, der passer til jeres film. Så kan du lede videre på disse sites: 

Freemusicarchive.org
Denne side har mange forskellige typer musik, og du kan søge efter musik der har en bestemt følelse (f.eks. boblende, reflekterende, sofistikeret). Al musikken herpå har en Creative Commons Licens, hvilket betyder at det kan bruges gratis under visse betingelser. Når du søger efter noget, skal du klikke ’Allow for use in remix or video’ for at være sikker på, at du har lov til at bruge det.

Når du har fundet noget, du gerne vil have, klikker du på pilen nedad. Så downloader du det. Husk at give kunstneren credit ved at skrive ”Sang af Kunstner” på rulleteksterne (f.eks. ”Colorful as ever” af Broke for Free)

https://www.skoletube.dk/

I er velkomne til at bruge lyde og musik fra Skoletube.

Incompetech.com
Her er der rigtig meget musik, der lyder professionelt og som du kan bruge lige så tosset du vil (bare husk at skrive at Kevin MacLeod har lavet musikken samt hvilket nummer, I bruger, på rulleteksterne til filmen). Du kan søge gennem genrer og stemninger.

Youtube’s Audio Library
Youtube har en sektion med gratis musik, som du må benytte til din film. Der kan søges mellem genrer, stemninger, instrumenter og varighed. Du downloader filen yderst til højre ved pilen nedad.

Garageband
Mange mac-computere har programmet Garageband installeret. Hvis du går ind under sektionen ’Loops’ kan du finde en masse numre, ofte i forskellig længde, til din film. (Kilde: Filmlinjen.dk)

Jamendo – musikstykker

Creative commons er et netværk for producenter og brugere af bl.a. lyd som for det meste kan benyttes gratis. Bare man husker at kreditere kunstneren i sin rulletekst. Læs om reglerne inden du downloader og bruger lyde eller et stykke musik.

Læs oplæg om lyd fra lyddesigner Morten Barfod Søegaard her

EDIT24 fralægger sig ethvert ansvar, hvis I misbruger andres musik.